Miért jobb a piacon vásárolni?

Gondolj az egészségedre!

Az import termékek több vegyszermaradványt tartalmaznak, a hosszabb szállítás miatt jelentősebb tartósításra van szükség. A helyi termék lényegesen kevesebbet utazik, fogyasztásuk jelentősen csökkenti a környezet terhelését, melyet az import termékek szállítása okoz.
Ráadásul a helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb, ízletesebb. Elég csupán megkóstolni egy kerti paradicsomot, frissen a növényről letépve egy importot a boltból. Érezhető a különbség! Míg a nagyáruházak polcain található zöldségeket, gyümölcsöket éretlenül szedték le, esetenként hetekig, hónapokig szállították, majd valahol hűtve tárolták, addig a helyi zöldségek a piacon nagy valószínűséggel az eladást megelőző napon kerültek betakarításra, nem kell elviselniük a szállítás gyötrelmeit, sokkal tovább érnek. Ez nem csak a frissességére van hatással, hanem a beltartalmára is, hiszen az idő múlásával a táplálkozási értéke csökken.

Óvd a környezeted!

Ha a piacon fellelhető zöldségek és gyümölcsök lényegesen kevesebbet utaznak, termelése kevésbé szennyezi a környezetet, fogyasztásukkal te is segíthetsz a Földünk terhelésének csökkentésében. Sajnos az import termékek szállítása során bekövetkező környezetszennyezés gyakran nagyobb mérvű, mint az az előny, amit az ökológiai termesztés során a gazda megtakarít.

Élj harmóniában az évszakokkal, légy Te is egy történet részese!

szegedi

A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni. Az évszakoknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása hozzásegít minket ahhoz, hogy átélve ezt a harmóniát, akkor fogyasszuk ezeket, amikor a legjobb ízűek, legnagyobb mennyiségben kaphatóak és a legolcsóbbak.
Minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is. Azzal, hogy a piacon vásárolunk, egy helyi történet részesévé válunk. Hisz minden piaci árus, helyi zöldség és gyümölcstermesztő, állattartó és élelmiszer feldolgozó, mind-mind rendelkezik egy saját történettel. Gondoljunk csak a hagyományos családi receptekre, módszerekre.

Támogasd a helyi közösséget és saját környezetedet!

A piacon vásárlás előnyösen hat a lokális gazdaságra, ha az értékesítő vállalkozás nem helyi tulajdonú, a profit garantáltan elhagyja a helyi közösséget. Tanulmányok szerint a helyben elköltött 100 Ft a helyi gazdaság szereplői számára 200 Ft bevételt jelent. Azzal, hogy a helyi termékek mellett tesszük le a voksunkat, hozzájárulunk ahhoz, hogy a településünk, a kistérségünk, vagy a régió gazdaságilag fejlődjön, életképes, élhető és sikeres maradjon.